Beskrivning av sporten

Inom simhopp finns sex olika hoppkategorier eller grupper av hopp:

Dessa fyra första grupper av hopp kan utföras i någon av följande stilarter:

Grupp 5 som är skruvhopp utförs i kombination med någon av de fyra första grupperna.
Skruvhopp görs ibland i kombination av flera stilarter och då betecknas stilarten som D - Frivillig

Grupp 6 är den sista hoppkategorin som utgår från handstående och i tävlingsammanhang endast utförs från de högre höjderna.

Varje hopp har egen svårighetsgrad. Svårighetsgraden varierar på ett hopp beroende vilken stilart som valts dels beroende på vilken höjd hoppet utförs ifrån.
Ett roterande hopp är ofta lättare att genomföra i gruppering än i pik varför hoppet utfört i pik får en högre svårighetsgrad. Vid tävling räknas svårighetsgraden samman med domarpoäng.


Hoppanläggning
För simhoppsträning på nybörjarnivå behövs inte någon större utrustad simhall. En simbassäng med ca 3.5m djup eller mer är rekommenderat.
Det finns många övningar som kan utföras från bassängkant. Så kallade minisviktar som är flyttbara och har en höjd på under en meter kan användas av yngre hoppare.

Mindre tävlingar kan genomföras från både kant och minisvikt men för nationella och internationella mästerskap behövs högre fasta höjder. Det innebär åtminstånde svikt på en och tre meters höjd.
Hopptorn med 5-10meters höjd finns inte så många i vårt land men det är beroende på vilken åldersgrupp hoppare ska tävla i som avgör om det i tänkt simhalls kan köras en viss tävling eller ej. De äldsta hopparna med lång erfarenhet tävlar oftast från de högsta höjderna. Se mer under Regler för tävling.